Podrška banaka za zdravu ekonomiju

Bez autora
May 12 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije, uz ocenu da bi banke trebalo da doživljavaju domaću privredu, a posebno privatni sektor, kao uslov svog napretka i stvaranja profita.Vučić je na sastanku sa predstavnicima 29 banaka održanom u Palati Srbija objasnio da je cilj ovog skupa da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru.

Podrška banaka za zdravu ekonomijuPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije, uz ocenu da bi banke trebalo da doživljavaju domaću privredu, a posebno privatni sektor, kao uslov svog napretka i stvaranja profita.

Vučić je na sastanku sa predstavnicima 29 banaka održanom u Palati Srbija objasnio da je cilj ovog skupa da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru.

On je ocenio da ne postoji ništa važnije od razmene ideja, zbog čega je značajno da se razgovara kako bi se utvrdilo šta je moguće učiniti zajedničkim naporima.

Predsednik Vlade je podsetio na to da će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita za privredu, i izrazio nadu da će samo deset odsto tog novca otići u refinansiranje već postojećih kredita.

Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća kako bismo podstakli zdravi deo sektora privrede, istakao je Vučić i podsetio na to da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 miliona evra kroz subvencionisane kredite.

On je izrazio nadu da će banke sprečiti da taj novac ode povezanim firmama, kao što se dešavalo ranije, i najavio razgovor predstavnika Vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju.

Prema njegovim rečima, usvajanje mera koje Vlada treba da donese u cilju oporavka srpske privrede biće odloženo do četvrtka, upravo da bi se čula mišljenja i predlozi kako bankarskog sektora, tako i predstavnika stranih investitora, građevinske industrije i domaćih privrednika.

Vučić je ponovio da je cilj da se bankama obezbedi veći profit, a da istovremeno privreda ojača i da ima koristi od toga.

Ministar finansija Lazar Krstić izrazio je nadu da je ovo samo prvi u nizu sastanaka sa predstavnicima banaka i privrede, i ukazao na to da nijedna pojedinačna mera sama po sebi ne rešava probleme, ali da se većina tih mera prelama kroz bankarski sektor.

Bankarski sektor je osnovni instrument za poboljšanje situacije, istakao je Krstić i podsetio na to da se država suočila sa problemima i predložila konkretne mere, čiji je pravac jasan.

Takođe, vreme je i za raspravu o nenaplativim kreditima, s obzirom na to da je potrebno da se pomogne preduzećima koja su u problemima, ukazao je on i napomenuo da je preduslov za sve to razmena mišljenja sa predstavnicima banaka i privrede.

Vučić je nakon sastanka sa bankarima razgovarao i sa predstavnicima stranih kompanija, građevinskih firmi i domaćih kompanija.

Teme sastanka su bile unapređenje reformskih ekonomskih mera kroz dijalog između države i predstavnika privatnih kompanija u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta za podsticanje investicija i ekonomskog oporavka i razvoja Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik